Sinds ik een beetje weet wat je wel en niet kunt met Chat GPT gebruik ik het steeds vaker voor mijn content in de breedste zin van het woord. Leuke achtergrond informatie, het verkrijgen van insights uit de markt, een spelling check, snel verschillende perspectieven genereren bij een bepaald onderwerp, leuke weetjes, veelgestelde vragen noem maar op.
In deze blog beschrijf ik op welke manieren je Chat GPT kwalitatief en efficiënt in kunt zetten voor je content strategie.
5 tips hoe je Chat GPT slim kunt inzetten voor je content strategie:
1. Content creatie
Met Chat GPT kun je heel makkelijk en snel “hygiëne” content creëren. Of het nu gaat om een blog of bijvoorbeeld een social post.
Prompt: schrijf een levendige blog over de valkuilen van de klantreis vanuit veelvoorkomende fouten in de praktijk en maak hier 5 verschillende posts voor LinkedIn van.
2. SEO
Voor het schrijven van meta’s of het schrijven van SEO vriendelijke teksten kun je Chat GPT ook erg goed gebruiken. Twee voorbeelden:
Prompt 1: schrijf een SEO vriendelijke tekst over het zoekwoord klantreis en customer journey en leg een link met een call to action naar mijn workshop over klantreis & klantbeleving. Zie https://www.bartwaterschoot.nl/workshops/klantreis-klantbelevingPrompt 2: schrijf een meta tekst voor mijn workshop pagina over klantreis en klantbeleving
3. Verkrijgen van insights
Ook voor het verkrijgen van insights in een bepaald marktsegment of over een bepaalde persona kun je Chat GPT heel goed gebruiken. Zorg wel dat je je prompt scherp maakt en steeds verder aanscherpt op basis van het resultaat dat je krijgt.
Prompt: wat zijn de belangrijkste 5 ontwikkelingen op het gebied van ICT in de agrarische sector.
4. Cureren van bestaande evergreen content
Laat ChatGPT helpen bij het cureren van content. Neem oude content, die je vernieuwt en actueler maakt op basis van actuele bronnen. Op deze manier kun je een database van evergreen content aanmaken die je actualiseert en optimaliseert.
Prompt: gebruik dit bestaande artikel en actualiseer dit met inzichten en feiten uit actuele nieuwsbronnen. Vermeld hierbij de bronnen. Geef daarbij 3 alternatieve titels die zowel qua SEO als qua engagement op social media goed scoren.
5. Community beheer
Heb je een community dan krijg je vaak allerlei vragen waar je op de juiste manier wilt antwoorden zowel inhoudelijk als qua tone of voice. Door de vraag letterlijk in te vullen in de prompt.
Prompt: Geef op een persoonlijke, vriendelijke en deskundige manier antwoord op de vraag: wat heb ik nodig om thuis cocktails te maken?
Mijn mening over Chat GPT
AI staat voor Artificial Intelligence. Zelf heb ik het liever over Additional Intelligence. Chat GPT vind ik vooral makkelijk en een grote toevoeging als instrument voor je content strategie. Zo vind ik het ideaal als content starter voor een blog, het verzamelen van inzichten en feiten, uitwerking van een visie of bepaald perspectief. De prompt die je daarbij ingeeft is natuurlijk wel super belangrijk. En natuurlijk moet je niet zo maar alles voor waar aannemen wat je uit Chat GPT krijgt. Mijn ervaring is wel dat er relevante bronnen gebruikt worden. Zo heeft Chat GPT me al meerdere keren positief verrast dat ik een blog of inzicht aan een klant voorleg over een industrie of case waar ik geen expertise in heb en dat het toch in grote lijn blijkt te kloppen en heel goed bruikbaar is als eerste springplank voor een diepgaandere blog over dat onderwerp.